14 Απρ 2014

Ο Εσταυρωμένος

Του Πρωτ. Γεωργίου Ατσαλάκη
Γεν. Αρχιερ. Επιτρόπου Ι. Μητροπόλεως 
Πέτρας & Χερρονήσου


Ο Εσταυρωμένος, στάθηκε πάντα στη ζωή μου ένα μυστήριο.  Το ακατανόητο μυστήριο του Θεού, που χώρισε στα δύο την ανθρώπινη ιστορία.  Μυστήριο στο Σταυρό, ως «Υιός του Θεού». Μυστήριο στην Ανάσταση, ως «Υιός του ανθρώπου».


Η πιο ωραία εικόνα του Θεού, είναι ο Εσταυρωμένος. Στον Εσταυρωμένο βλέπεις τον Θεό στη γη, μεταξύ των ανθρώπων. Στον Εσταυρωμένο βλέπεις, τον άνθρωπο στον ουρανό, μεταξύ των αγγέλων.

Δεν μπορεί να υπάρξει άνθρωπος, που θα «κατανοήσει» με την καρδιά του, το μυστήριο του Σταυρού  και να μην πιστέψει στον Χριστό. Να μην τον αγαπήσει. Να μην καταλάβει ότι ο Χριστός είναι ο Μοναδικός θεός του κόσμου.  Η απάντηση του Θεού στην αγωνία των θρησκειών. 

Παράδοξα γεγονότα εκτυλίσσονται από τη Μεγάλη Πέμπτη, μέχρι  την Κυριακή της Αναστάσεως. Η ανθρώπινη κακία και εγκληματικότητα,  οδηγεί στο Σταυρό, ακόμη και τον Υιό του Θεού. Ο Κτίστης και Δημιουργός του κόσμου, πορεύεται, ως «πρόβατον επί σφαγήν», στο Γολγοθά. Κι όμως, «προηγούνται  αυτού,  οι χοροί των αγγέλων, που καλύπτουν από δέος τα πρόσωπα τους και ψάλλουν τον  ύμνο: Αινείτε τον Θεόν».

Σταματάς με φόβο μπροστά στην ανθρώπινη δύναμη, που σταυρώνει τον ίδιο το Θεό, αλλά διαλύονται γρήγορα οι φόβοι σου και μετατρέπεται η λύπη σου σε χαρά, όταν καταλάβεις, ότι η Σταύρωση,  είναι  το  μυστήριο που φανερώνει την αγάπη του Θεού στον άνθρωπο. Δεν βλέπεις  στο Σταυρό την ανθρώπινη κακία, αλλά τη θεϊκή αγάπη.

Τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης, παρακολουθείς τις δυνάμεις του κακού να αγρυπνούν. Να μην κοιμούνται. Οι Γραμματείς, οι Φαρισαίοι, οι Αρχιερείς, οι Σαδδουκαίοι,  ο Άννας, ο Καϊάφας, ο Ιούδας,  η Ρωμαϊκή εξουσία, ο Πιλάτος, ο βασιλιάς Ηρώδης, όλοι συνεργάζονται εναντίον του μεγαλύτερου Αθώου, που έζησε ποτέ, στην  ανθρώπινη ιστορία. Ζαλίζεσαι και λες:  Αυτή είναι η «μοίρα»  του ανθρώπου,  από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε ο Υιός του Θεού; Οι σκοτεινές δυνάμεις κατευθύνουν λοιπόν την ιστορία και κυβερνούν τον κόσμο;

Κι όμως, εκείνη τη νύχτα, νίκησαν οι δυνάμεις του καλού. Εκείνη τη νύχτα, νίκησε  ο Χριστός. Νικήθηκε  το πνεύμα του κόσμου, ο διάβολος   και το θάνατος. Στο Σταυρό του Χριστού, δόθηκε η μεγαλύτερη μάχη, εναντίον των δαιμονικών Δυνάμεων.

Τα λόγια του Χριστού στο Μυστικό Δείπνο, φανερώνουν τι έφερε  στον κόσμο ο Χριστός: «Λάβετε, φάγετε. Τούτο εστί το Σώμα μου». Αυτό είναι το σώμα μου, που θυσιάστηκε για σας. «Πίετε εξ αυτού πάντες. Τούτο εστί το Αίμα μου». Αυτό είναι το Αίμα μου που χύθηκε στο Σταυρό για όλους εσάς και για όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η Νέα μου Διαθήκη με τους ανθρώπους. Η νέα συμφωνία, που την υπέγραψα με το Αίμα μου. Το Σώμα μου και το Αίμα μου, θα είναι η ζωή σας.

Το ζοφερό  Σεόλ της Εβραϊκής θρησκείας, όπου ζούσαν οι ψυχές των ανθρώπων  και  ο σκοτεινός Άδης της ειδωλολατρίας, διαλύθηκαν, γέμισαν φως. Οι ψυχές ελευθερώθηκαν και όσες πίστεψαν γέμισαν  τη φωτεινή βασιλεία του Θεού. Το φως της Αναστάσεως του Χριστού, συντάραξε   τον ουρανό, τη γη και τα καταχθόνια. Πρώτος στον παράδεισο, ο μετανοημένος ληστής με το σταυρό του.

Η μεγαλύτερη ευεργεσία του Θεού στην ανθρωπότητα, είναι η Θεία Κοινωνία. Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Η ζωή του Θεού μέσα στον άνθρωπο. Αυτό το νόημα έχει η Θεία Ευχαριστία, η Θεία Λειτουργία, που τελείται μέσα στην Εκκλησία. Μ’ αυτή την  έννοια, «δεν υπάρχει σωτηρία του ανθρώπου έξω από την Εκκλησία»  και δεν μπορεί  να γνωρίσει ο άνθρωπος τον αληθινό Θεό,  έξω από τα τοπικά και πνευματικά  όρια της Εκκλησίας. Η  Εκκλησία θα μας διδάξει και θα μας γνωρίσει το Θεό. Έξω από την Εκκλησία και χωρίς την Εκκλησία,  υπάρχει αίρεση και πλάνη. Γι’ αυτό,  μόνο «όποιος έχει την Εκκλησία Μητέρα,  έχει το Θεό Πατέρα».

Τα γεγονότα και μυστήρια της Μεγάλης Εβδομάδας, θεμελίωσαν και συγκρότησαν  την Εκκλησία, που είχε προαρχίσει  στον Παράδεισο και τελειώθηκε  στις πύρινες γλώσσες της Πεντηκοστής.

Στην Εκκλησία,   γίνεσαι μέλος με το Βάπτισμα, φωτίζεσαι με τη διδασκαλία, αγιάζεσαι με τα μυστήρια  και ζεις με τη Θεία Κοινωνία  Ό, τι και να είσαι, ό, τι και να πιστεύεις, όσα καλά έργα και να κάνεις, όση αγάπη κι αν νομίζεις ότι έχεις, αν δεν κοινωνείς τακτικά το σώμα και το Αίμα του Χριστού, δεν μπορείς να σωθείς. Δεν μπορείς να λάβεις μέσα σου τη θεία χάρη. Θα μείνεις «έξω του νυμφώνος Χριστού».

Τα λόγια του Χριστού θα είναι πάντα το Α και το Ω της ζωής των Χριστιανών: «Εάν δεν φάτε το Σώμα του Υιού του Ανθρώπου κι αν δεν πιείτε το Αίμα Του, δεν μπορείτε να έχετε μέσα σας την αιώνια ζωή». Η Θεία Κοινωνία, όταν λαμβάνεται με πίστη και  ευλάβεια, αγιάζει,  φωτίζει και θεώνει τον άνθρωπο.  
Κανείς λοιπόν χριστιανός, δεν πρέπει να μείνει ακοινώνητος, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τη Μ. Πέμπτη, το Μ. Σάββατο, την νύχτα της Αναστάσεως.

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ορθόδοξος Συναξαριστής






ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ (Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑ 2)

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα