29 Μαρ 2014

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ: Δ΄ Κυριακή Νηστειών

Του κ. Μιχαήλ Τσακιράκη
Θεολόγου - Εκπαιδευτικού

Ισχυράν παράκλησιν έχομεν Εβρ.6,13-20 

   Πολλοί προπάτορες κληρονόμησαν τις επαγγελίες δια της πίστεώς τους αλλά ο απόστολος αναφέρει μόνο τον Αβραάμ εδώ αφήνοντας άλλους για άλλοτε εξαιτίας του μεγαλείου του αξιώματός του που όντως υπήρξε η κορωνίδα των Πατριαρχών και επειδή υπήρξε και ο πιο άξιος με την πίστη του στις επαγγελίες του Θεού. Επομένως οι εξ Ιουδαίων χριστιανοί ας μη μικροψυχούν αλλά να προσμένουν το Θεό που συνηθίζει να μη δίνει γρήγορα ό,  τι καλό έχει να μας δώσει και μας έχει υποσχεθεί αλλά μετά από πολύ καιρό…πότε ορκίστηκε στον εαυτό Του ο Θεός; Ασφαλώς όταν είπε στον Αβραάμ τότε που Του έκανε υπακοή και πήγαινε να θυσιάσει το γιο του κι αυτό γιατί δεν έχει ο Θεός άλλο μεγαλύτερό Του να ορκιστεί ορκίζεται στον εαυτό Του και Αυτός που μίλησε τότε στον Αβραάμ ήταν ο Χριστός –όπως και στον Ιακώβ και στο Μωυσή στη βάτο ο μεγάλης βουλής Άγγελος!

   Όλοι οι πατριάρχες δεν έλαβαν τις επαγγελίες αλλά τις είδαν από μακριά και τις χαιρέτισαν κι εδώ ο Αβραάμ πέτυχε επαγγελίες! Πώς; Άλλα εδώ κι άλλα εκεί: εδώ για επαγγελίες σ’  αυτή τη ζωή εκεί όμως για επαγγελίες στην άλλη εδώ ύστερα από πολλά χρόνια ζωής εκεί για ουράνια αγαθά που ακόμα δεν πέτυχε. Αλλά και τα δυο παρηγορούν την ψυχή των χριστιανών που ολιγοψυχούν αφού κι εμείς θα πετύχουμε αυτές τις επαγγελίες εάν πάντως μακροθυμήσουμε και υπομείνουμε και από την άλλη πλευρά πάλι ο απόστολος μας διδάσκει ότι κι ο Αβραάμ κι αν δεν πέτυχε τις άλλες επαγγελίες κι ας πέθανε σε τέτοια προχωρημένη ηλικία εμείς γιατί αδημονούμε και λυπούμαστε που δεν πετύχαμε αυτές τις επαγγελίες σε τόσο χρόνο μόνο; Τι ανόητοι που πρέπει να είμαστε! Κι επιπλέον πάλι πόση δύναμη έχει αυτή η μακροθυμία και υπομονή κι άρα όχι μόνο η επαγγελία του Θεού αλλά κι η μακροθυμία και υπομονή μας όπως και του Αβραάμ χρειάζεται στη ζωή μας. Αλλά κι αντίστροφα εάν δε μακροθυμήσουμε και εάν δεν υπομείνουμε τότε ας προσέξουμε πολύ καλά γιατί υπάρχει ορατός ο φόβος μήπως κι εμείς πεθάνουμε στην έρημο και δε δούμε Ιερουσαλήμ…μήπως δηλαδή δε δούμε Παράδεισο εξαιτίας της ολιγοψυχίας μας και της ανυπομονησίας μας. Και κάτι ακόμα σημαντικό κι όλοι οι δίκαιοι κι οι άγιοι της ΠΔ δεν έλαβαν τις επαγγελίες αλλά πρόκειται να τις λάβουν στη Δευτέρα Παρουσία μετά την κοινή Ανάσταση ενώ οι γογγυστές κι οι ολιγόψυχοι ούτε τις έλαβαν ούτε πρόκειται ποτέ να τις λάβουν!     

   Όταν οι άνθρωποι διαφωνούν ορκίζονται και όλα βεβαιώνονται και λύνονται οι αμφιβολίες και έτσι προξενείται στους ανθρώπους εμπιστοσύνη και βεβαιότητα όπως και τώρα ορκίζεται ο Θεός ώστε να επιδεικνύει το αμετάθετο της βουλής Του στους κληρονόμους της επαγγελίας Του: εκ περισσού και υπερβολικά έδειξε ότι βεβαίως και αμεταθέτως θα κάνει όσα υποσχέθηκε ο Θεός κι ας είναι Θεός και ο Θεός δεν ψεύδεται και πιστεύεται και χωρίς όρκο αλλά για τη δική μας ασθένεια συγκαταβαίνει και δεν αποβλέπει στη δική Του αξία και μεγαλοπρέπεια τη θεϊκή αλλά για να μας καταπείσει και να μας πληροφορήσει που είμαστε άνθρωποι υποφέρει και από αγάπη ορκίζεται έτσι…όλοι μας λοιπόν ως κληρονόμοι Του έχουμε μεσίτη μας το Χριστό στο Θεό!

   Μέσω δυο πραγμάτων –να πει και να υποσχεθεί ο Θεός και στον όρκο να προσθέσει και την υπόσχεσή Του- με πείρα και δοκιμή έμαθε αφ’ ων έπαθε την υπακοή και για τούτο έχουμε ισχυρή παράκληση και παρηγοριά μεγάλη για να πληροφορηθούμε με την υπόσχεσή Του και τον όρκο Του αφού σ’  Αυτόν καταφύγαμε και πιστέψαμε! Κρατάμε την ελπίδα την προκείμενη από γήινες επαγγελίες που κάποτε δόθηκαν στον Αβραάμ τις ουράνιες και να μη διστάζουμε για τα μέλλοντα αγαθά που ελπίζουμε να απολαύσουμε. Επομένως ας μην απιστούμε που δε βλέπουμε από δω να εκπληρώνεται η επαγγελία κι η ελπίδα της κι οι υποσχέσεις του Θεού –ελπίδα που βλέπεται δεν είναι άλλωστε ελπίδα(ΚΔ)- κι η υπόσχεση στον Αβραάμ δόθηκε και σε μας τους χριστιανούς. Αυτή η ελπίδα είναι άγκυρα στέρεη και βέβαιη για τα μελλοντικά αγαθά που μας προσμένουν και μας προφυλάσσουν από καταιγίδες και φουρτούνες και μας κάνει υπομονετικούς στους σαλευόμενους από τους πειρασμούς! Κι ας είναι κρυμμένη η άγκυρα στη θάλασσα μας κρατεί σταθερούς όπως κι η ελπίδα κρύβεται στην καρδιά μας και δεν αφήνει να ταραζόμαστε ψυχικά από δοκιμασίες! Κι όχι όποια άγκυρα να’  ναι αλλά άγκυρα που θα καταστήσει το καράβι ασάλευτο και κίνδυνο όχι σάπια ή λεπτή κι ελαφριά αλλά ασφαλής και βεβαία: δε λέει θεμέλιο γιατί κάτι τέτοιο θα αναφερόταν σε ανθρώπους ακλόνητους στην πίστη τους αλλά άγκυρα κτλ γιατί αναφέρεται σε ανθρώπους σαλευόμενους στην πίστη…σε ανθρώπους σαν τους εξ Ιουδαίων χριστιανούς που ακόμα ζαλίζονται και έχουν τρικυμία μέσα στο νου τους μέσα στους πειρασμούς…

   Περιμένετε λοιπόν και θα λάβετε τα επηγγελμένα αγαθά βεβαιότατα και θα τα απολαύσετε αλλά και κάτι ακόμα σημαντικότερο: τα μέλλοντα αγαθά από τώρα τα έχουμε και τα απολαμβάνουμε με την ελπίδα γιατί αυτή η ελπίδα εισέρχεται στον ουρανό και έτσι μας μεταφέρει εκεί κι εμάς κι ας βρισκόμαστε εδώ ακόμα κάτω στη γη αυτή που πατούμε κι ας μην τα έχουμε απολαύσει ακόμα με έργα…μας το υποσχέθηκε ο ίδιος ο Κύριος και με τους μακαρισμούς στο Ευαγγέλιο: όπως ήταν το καταπέτασμα είναι κι ουρανός (ΠΔ-ΚΔ) για να χωρίζει τα Άγια των Αγίων από το υπόλοιπο της Σκηνής και τα γήινα και κάτω από τα υπερουράνια και θειότερα! Εκεί όπου η ελπίδα μας εισήλθε ο Χριστός μας και μάλιστα ως πρόδρομος ως πρώτος δηλαδή για να ακολουθήσουν κι άλλοι αφού μας άνοιξε το δρόμο Αυτός για μας τους χριστιανούς εννοείται που είμαστε ακόλουθοί Του πιστοί –πβ. Ιωάννη Πρόδρομο και Χριστό- και γι’  αυτό μην αδημονείτε γιατί γρήγορα θα έρθετε εκεί που είναι ο  Χριστός ο πρόδρομός μας. Και μάλιστα πρόδρομος υπέρ ημών! Ο Χριστός δε χρειαζότανε να εισέλθει στο εσώτερο του ουρανού αφού είναι Θεός και άρα πανταχού παρών αλλά με τη σάρκα μας που φόρεσε για μας και για μας πάλι εισήλθε εκεί πρόδρομός μας…

   Εν τη οικία του Πατρός Μου πολλαί μοναί εισί…πορεόυμαι ετοιμάσαι τόπον υμίν! Και εάν πορευτώ και ετοιμάσω υμίν τόπον πάλιν έρχομαι και παραλήψομαι υμάς προς Εμαυτόν ίνα όπου ειμί Εγώ και υμείς ήτε(ΚΔ)! Κι έτσι μεσιτεύει και για μας…και για τις αμαρτίες μας…δικός μας Αρχιερέας ο Χριστός άνω κι όχι κάτω κατά την τάξη ανώτερος και τον τόπο και τη διαθήκη(ΚΔ) και την αιωνιότητα και το πρόσωπο ως Υιός Θεού κι επομένως για όλα αυτά να χαίρεστε κι όχι να λυπάστε αδελφοί μου!  
 

Ο Παύλος είχε κι ο ίδιος εμπειρίες σχετικές αλλά και από άλλους Αποστόλους διδάχτηκε και θέλει να είναι πιο κοντά στους ταλαίπωρους εξ Ιουδαίων πιστεύσαντες και να έχουν υπομονή…!

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ορθόδοξος Συναξαριστής






ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ (Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑ 2)

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα