1 Φεβ 2014

Υπαπαντή του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού & η σωφροσύνη με την αντίθετή της κακία

ΚΥΡΙΑΚΟΔΡΟΜΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

Του κ. Μιχαήλ Τσακιράκη
Θεολόγου - Εκπαιδευτικού

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός ήρθε και μετέβαλε την κατάρα σε ευλογία την κοινή κατάρα σε κοινή ευλογία και καθόρισε και θείο βάπτισμα κι έθεσε σωτηριώδεις νόμους και κήρυξε μετάνοια σε όλους τους ανθρώπους μεταδίδοντας συνάμα και την θ.Του χάρη στις υποστάσεις μας από το σώμα και το αίμα Του κι αυτό γιατί δεν είναι γενικά η φύση αλλά η υπόστασή μας που επειδή πιστεύουμε και δεχόμαστε το θ.βάπτισμα και πολιτευόμαστε με τις θ.Του εντολές είναι που γινόμαστε και μέτοχοι και κοινωνοί του θεουργού άρτου και ποτηρίου. Έτσι μας επανέφερε στην υπακοή του ουρανίου Πατρός και ανάμεσα σε όλα όσα έπραξε και έπαθε ο Κύριος έχουμε σήμερα και τη μεγάλη εορτή της αναβάσεώς Του ή αναβιβάσεως από τον παλαιό ναό προς καθαρισμό η προϋπάντησή Του από το θεόληπτο Συμεών κι η ευχαριστία της Άννας που παρέμενε στο ναό όλη της τη ζωή! Ο ποιητής και δεσπότης μας του νόμου μας γίνεται καθόλα υπήκοος στο νόμο επιτελώντας έτσι κάτι πολύ μεγλύτερο και σπουδαιότερο: καθιστώντας τη φύση μας υπήκοο στον Πατέρα και θεραπεύοντας την παρακοή μας και επομένως μετατρέποντας την κατάρα σε ευλογία. Όλοι τώρα ανακληθήκαμε στον ουρανό και αξιωθήκαμε τη δόξα και χάρη αυτή την επουράνια. Όλα αυτά βέβαια μυστικώς δια του Πνεύματος αλλά και δια των έργων κατέστημεν πνευματικά Του τέκνα.

   Επλήσθησαν οι ημέρες του καθαρισμού…εδώ όμως δεν υπάρχουν γεννήτορες αλλά μόνο μητέρα κι αυτή Παρθένος και εδώ υπάρχει άσπορη σύλληψη και γέννηση του παιδίου αυτού και οπωσδήποτε ανάγκη καθαρισμού εδώ δεν υπάρχει αλλά είναι κι αυτό είπαμε έργο υπακοής…έρχεται ο πρωτότοκος κατά το έθος και το νόμο:ένας ο Χριστός όμως πάντα και έρχεται το επόμενο θέμα της προσφοράς του ζεύγους τρυγονιών που δηλώνουν και τη σωφροσύνη των γονιών κατά το γάμο κι οι νεοσσσοί των περιστεριών άπειροι γάμου την Παρθένο Μαρία και Τον γεννηθέντα εξ αυτής έως τέλους Του Παρθένος επίσης. Ζεύγος το ένα λόγω του γάμου ενώ λόγω παρθενίας δυο τα άλλα…αλλά σήμερα το Πνεύμα ετοίμασε κι άλλα τρυγόνια και νεοσσούς πιο ταιριαστούς ακόμα. Ποιους άλλους από το Συμεών και την Άννα λόγω της νηπιακής τους ακακίας τελείως γιατί έφτασαν στο ύψος της σωφροσύνης. Ο Συμεών δίκαιος κι ευλαβής προεμπνευσμένος από το Άγιο Πνεύμα έρχεται στο ναό κινημένος από αυτό τώρα και προϋπαντεί και ασπάζεται το ουράνιο και επίγειο βρέφος προσφέροντάς του ύμνο και ικεσία μαζί και διακηρύσσοντας σε όλους ότι αυτό είναι το σωτήριο φως σε πτώση των απιστούντων και ανάσταση των πιστευόντων σε αυτό!

   Κι έπειτα συνομιλεί με την Παρθένο και Μητέρα Του δείχνοντας την οδύνη για το μελλοντικό σταυρικό θάνατο του παιδιού αυτού κι αφού αποκαλύψει αμφίβολους γι’ αυτό λογισμούς και θα τους απαλείψει από τις καρδιές…η προφήτιδα Άννα πάλι 84 ετών χήρα επιδίδονταν σε νηστείες και δεήσεις και δεν απομακρύνονταν από το ναό καθόλου και τώρα καταλαμβάνεται από το θ.Πνεύμα περισσότερο ακόμα και ευχαριστεί το Θεό κι ευαγγελίζεται ότι θα έρθει η λύτρωση σε όσους την προσδέχονται δείχνοντας ότι αυτή είναι ακριβώς αυτό το θ.βρέφος που έχουν ενώπιόν τους. Τέτοια λογικά τρυγόνια προέπεμψε ο το Πνεύμα το Άγιο για να προϋπαντήσει το Χριστό μας καθώς ανέβαινε στο ναό και μας έδειξε ότι τέτοιου είδους πρέπει να είμαστε αν θέλουμε κι εμείς να δεχτούμε μέσα μας το Θεό! Ειδικότερα αποτελεί η Άννα πρότυπο συμπεριφοράς χήρας που απώλεσε το σύζυγό της…-λέει σα σήμερα ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς αλλά κι οι άντρες που επίσης βρέθηκαν σε ανάλογη θέση χάνοντας τις συζύγους τους…

   Ήταν λοιπόν η Άννα χήρα ήταν όμως και προφήτις…κι ο Πέτρος είχε κάποτε πεθερά αλλά τελικά υπερτέρησε του παρθένου Ιωάννη και γι’ αυτό από τον κοινό μας δεσπότη κατέστη κορυφαίος των κορυφαίων. Έντιμη χηρεία λοιπόν προβάλλεται επίσης σήμερα και παρθενικός βίος και νόμιμη συμβίωση. Κι εννοείται ότι αυξάνει ο πόθος από τα σωματικά στα πνευματικά με τον ανάλογο τρόπο…κι εδώ απαιτείται πολλή πολλή προσοχή: λέει ο προρρηθείς άγιος σήμερα – μην τυχόν απέχετε από το γάμο και τη συζυγία ως κάτι κακό και ούτε την αγαμία πετύχετε που είναι σπάνια και δυσέφικτη και τότε ούτε κατά νόμο ούτε υπέρ νόμο αλλά παρά νόμο θα καταλήξετε…για κοιτάξτε πώς καιροφυλακτεί να μας επιτεθεί η πορνεία και οι ποικίλες της παραλλαγές ων ουκ έστι αριθμός που έφτασαν να μας οδηγήσουν και σε κατακλυσμό! Ακόμα και ουράνιο εμπρησμό! Και ήττες πολλές και ποικίλες!

   Φανερά τα έργα της σαρκός πορνεία και ακαθαρσία και ασέλγεια κτε και όσοι τέτοια πράττουν πάνε κόλαση αιώνια…γιατί κάθε πόρνος και ακάθαρτος και πλεονέκτης δηλαδή ειδωλολάτρης κι αυτός κολάζεται αιώνια. Τούτο είναι το θέλημα του Θεού: ο αγιασμός μας και η αποχή από την πορνεία λέει ο Απόστολος…κι όποιος αθετεί το θ.λόγο δεν αθετεί κάποιον άνθρωπο αλλά τον ίδιο το Θεό που έδωσε το Πνεύμα το Άγιο εαυτού σε μας…σώστε λοιπόν την ψυχή σας από τόσα κακά παρόντα και μέλλοντα και διαλέξτε ή αγαμία θεοφιλή ή συζυγία θεόδοτη ώστε αιωνίως να παραμένουμε ευφραινόμενοι με τον άφθαρτό μας νυμφίο στις αγνές παστάδες με τις πρεσβείες της αειπαρθένου και παναμώμου και υπερδεδοξασμένης Μητέρας που Τον γέννησε παρθενικώς για τη σωτηρία μας νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ορθόδοξος Συναξαριστής






ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ (Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑ 2)

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα