9 Ιουλ 2012

Προσκύνημα στην Αγία Γη


Του Πρωτ. Βασιλείου Περουλάκη

Με την βοήθεια του Θεού, η Ιερά Μητρόπολις Πέτρας και Χερρονήσου, πραγματοποίησε, από 23 έως 30 Ιουνίου, προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίου Τόπους και στο Θεοβάδιστο Όρος Σινά, συνοδεία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ.


Άγιοι Τόποι: το σημείο όπου συναντήθηκε ο ουρανός με τη γη, ο Θεός με τον άνθρωπο. Η γη στην οποία διαδραματίστηκαν τα βιβλικά γεγονότα. Ο τόπος που ποτίστηκε με το Αίμα του Θεανθρώπου Χριστού και πραγματοποιήθηκε το σωτηριώδες σχέδιο του Θεού, η λύτρωση του ανθρωπίνου γένους, η Γέννηση και η Ανάσταση του Υιού και Λόγου του Θεού και η ίδρυση της πρώτης Εκκλησίας.



Είχαμε την ευλογία να προσκυνήσουμε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, τον Πανάγιο Τάφο και τον Φρικτό Γολγοθά, όπου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συλλειτούργησε στην νυκτερινή Θεία Λειτουργία με τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχο.



Το πρωί της Κυριακής, επισκεφθήκαμε το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου μας δέχθηκε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ, ο οποίος μοίρασε σε όλους τους προσκυνητές ένα αναμνηστικό δώρο. 


Επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Λύδα όπου προσκυνήσαμε τον τάφο του Αγίου, την Σαμάρεια και το φρέαρ του Ιακώβ με τον μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας Φωτεινής, την Αγία Σιών, το μετόχι της Γεθσημανής όπου προσκυνήσαμε τον Τάφο της Παναγίας και τελέσαμε την Ιερά Παράκληση μπροστά στην εικόνα της Ιεροσολυμίτισσας, τον Κήπο της Προδοσίας, την οδό του Μαρτυρίου, την οικία των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, το Πραιτώριο, την φυλακή του Χριστού και την φυλακή του Απ. Πέτρου, τον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Στεφάνου, τον Κήπο και το Όρος των Ελαιών, την Βηθανία και την Ιερά Μονή του Αγίου Λαζάρου, το Όρος Θαβώρ, το Σαραντάριο Όρος, την Ιερά Μονή του Αγίου Ζακχαίου με την συκομορέα, τις Ιερές Μονές του Αγίου Θεοδοσίου και του Αγίου Σάββα, όπου φυλάσσεται το Ιερό Λείψανό του, την Ιερά Μονή των Ποιμένων, την Βηθλεέμ με την Βασιλική της Γεννήσεως αλλά και το "Θεοδέγμον Σπήλαιον", τις Ιερές Μονές Τιμίου Σταυρού και Προφήτου Ηλιού, την Ναζαρέτ, την Ιερά Μονή Κανά της Γαλιλαίας, την Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων στην θάλασσα της Τιβεριάδος και την αρχαία Καπερναούμ.
Εκείνο που χρήζει ιδιαίτερης μνείας είναι το γεγονός ότι όλοι οι προσκυνητές βαπτιστήκαμε στον Ιορδάνη ποταμό, στο σημείο εκείνο πο βαπτίστηκε ο Ιησούς Χριστός από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και από όπου, κατά την Αγία Γραφή, "ηρπάγη διά πυρίνου άρματος" και ανέβη ζωντανός στον ουρανό ο Προφήτης Ηλίας.


Τις δύο τελευταίες ημέρες επισκεφθήκαμε το Θεοβάδιστο Όρος Σινά, στην κορυφή του οποίου παρέλαβε κατά την Αγία Γραφή τις Δέκα Εντολές ο Μωυσής και όπου υπάρχει σήμερα μια μικρή Εκκλησία της Αγίας Τριάδος. Επισκεφθήκαμε την ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, όπου προσκυνήσαμε τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα της Αγίας, τελέσαμε το Εσπερινό, ξεναγηθήκαμε στους χώρους της Μονής και το οστεοφυλάκιό της, στο μουσείο με τις ανεκτίμητης αξίας Ιερές Εικόνες, προσκυνήσαμε στο παρεκκλήσιο της φλεγόμενης Βάτου και είδαμε την βιβλιοθήκη, μια από τις σπουδαιότερες του κόσμου, η οποία περιέχει πολλά βιβλία, κώδικες και χειρόγραφα.

Το πρωί της Παρασκευής 29 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής και εκήρυξε το θείο λόγο στους ευλαβείς προσκυνητές. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για τα Ιεροσόλυμα.Το Σάββατο 30 Ιουνίου μεταβήκαμε στο διεθνές Αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και επιστρέψαμε στο Ηράκλειο.


Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Νεκτάριο που με τις δικές του ευλογίες και παροτρύνσεις πραγματοποιήθηκε αυτή η εκδρομή, στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Γεράσων κ. Θεοφάνη, ο οποίος μας ξενάγησε σε όλα τα προσκυνήματα των Ιεροσολύμων αλλά και στο ταξιδιωτικό γραφείο "MIRANTA TRAVEL" που ανέλαβε και πραγματοποίησε την εκδρομή αυτή.

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ορθόδοξος Συναξαριστής






ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ (Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑ 2)

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα